Beeldbellen: zorgverleners delen ervaringen

Sinds de komst van het coronavirus in Nederland is er bij zorgverleners meer behoefte aan nieuwe manieren om zorg op afstand te leveren. Om daar op in te spelen biedt Pharmeon in samenwerking met KPN en WeSeeDo beeldbellen aan. Sinds de introductie in maart maken al ruim 200 zorgverleners en zorggroepen* gebruik van deze oplossing. Hier doen we verslag van de eerste ervaringen en praktische tips die tijdens een webinar werden gedeeld.

Snelle stijging zorg op afstand

Onder invloed van de coronacrisis zien we dat praktijken massaal hun online agenda’s hebben dichtgezet en overgaan op telefonische en econsults. Landelijk nam het aantal econsults van het Uw Zorg online platform met 80% toe in maart. Het Huisartsenteam de Keen bracht in kaart hoe zij de snelle daling van het aantal fysieke consulten wisten te compenseren met zorg op afstand tot 50% van het normale aantal.

“Binnen één werkdag hebben de deelnemers een mailtje in hun inbox, waarmee ze direct kunnen inloggen”.

Mogelijkheden beeldbellen

Met een werkende internetverbinding en de juiste apparatuur (laptop, PC, Android smartphone en tablet, camera en microfoon) kan de zorgverlener al starten met beeldbellen. Er zijn hierbij twee vormen: ‘Persoonlijk’ en ‘Direct’.

Bij een ‘Persoonlijke gebruiker’ kan er gebruikt gemaakt worden van tweezijdig beeldbellen, voor bijvoorbeeld een online consult. Tijdens het gesprek staat ook de chat open en kunnen bestanden en het scherm van de zorgverlener worden gedeeld.

Bij een ‘Directe gebruiker’ wordt er éénzijdig meegekeken via de smartphonecamera van de patiënt. Deze manier van beeldbellen is handig voor de triage, om de urgentie van een klacht in te kunnen schatten. Middels een verzonden sms geeft de patiënt toestemming om direct de zorgverlener mee te laten kijken.

Agendafunctie en digitaal inloopspreekuur

Onder het gebruik van ‘Persoonlijk’ bestaan nog twee mogelijkheden: de agendafunctie en het digitale inloopspreekuur. Iedere gebruiker heeft namelijk een eigen WeSeeDo-agenda. Er zijn assistent-accounts beschikbaar die afspraken voor de arts kunnen inplannen. Het is daarnaast mogelijk om een digitaal inloopspreekuur te integreren op een website. Middels een geïntegreerde knop kan een patiënt direct met een beschikbare arts een videoverbinding tot stand brengen.

Ervaringen met beeldbellen

Mariska Adegeest, projectleider bij Cohaesie Zorg en bij Stichting Georganiseerde Eerstelijnszorg Zoetermeer.

Zij implementeerde drie weken geleden het beeldbellen bij deze zorginstellingen en deelde live haar ervaringen.

Volgens Adegeest ging het opstarten soepel: “Binnen één werkdag hebben de deelnemers een mailtje in hun inbox, waarmee ze direct kunnen inloggen”. Drie weken na de implementatie merkt ze dat de huisartsen van start zijn gegaan, maar nog zoekende zijn hoe het beeldbellen te gebruiken. Ook de patiënten moeten wennen. De eerste bevindingen zijn positief: “Huisartsen vinden het prettig om de patiënt te zien en het contact te maken”. Zorgverleners krijgen meer het idee om de continuïteit van de zorg te gaan borgen. “Het beeldbellen wordt niet alleen gebruikt bij coronapatiënten, maar ook bij de chronisch zieken. Je merkt dat de behoefte nu bestaat bij POH GGZ, POH Jeugd en mondjesmaat de POH somatiek”.

Verwacht Adegeest dat beeldbellen op lange termijn van toegevoegde waarde kan zijn? “Nu de crisis langer aan gaat houden, merk ik dat de behoefte komt om het meer te gaan gebruiken”. Ze gelooft dat het beeldbellen wel een vaste plaats binnen de zorg verdient, maar dat er eerst meer ervaring opgedaan moet worden.

Tips:

  • Zorg dat je altijd een mobiel nummer hebt van de patiënt mocht de beeldverbinding wegvallen.
  • Zorg dat je een headset op hebt en test deze goed.
  • Biedt vanuit de regio voldoende steun aan de huisartsen. Bel ze om te vragen waar eventuele drempels liggen.

“Ik beschrijf vaak zelf wat ik zie. Daardoor weet de patiënt ook hoe hij zijn telefoon moet houden. In het begin is het ook wel een beetje pionieren”.

Lenneke Fleerakkers, huisarts in Gilze en Rijen.

Huisartsenpost Oosterhout is al een jaar geleden begonnen met beeldbellen via WeSeeDo met de reden om het aantal consulten op de post te reduceren.

Zij deelden hun ervaringen in een artikel van MedischContact.nl: bij ruim 91% van de mensen ging de verbinding maken heel makkelijk en triagisten vonden bij 97% van de gesprekken de video van meerwaarde. Een van de voordelen van videobellen in deze crisistijd is volgens Fleerakkers dat artsen kunnen doorwerken wanneer ze zelf aan het hoesten zijn. En patiënten zijn geneigd om mee te werken. De meeste mensen vinden het ontzettend fijn dat ze niet naar de praktijk hoeven te komen. Als ze wel moeten komen, weten ze zeker dat het niet voor niets is.

Het helpt om patiënten te coachen over wat ze moeten doen. Fleerakkers geeft als tip: “Ik beschrijf vaak zelf wat ik zie. Daardoor weet de patiënt ook hoe hij zijn telefoon moet houden. Het is best lastig als de patiënt zichzelf moet filmen. Als je bijvoorbeeld bij de patiënt in de keel wilt kijken, is het handig als er iemand in de buurt is die met een lampje in de keel schijnt. Dit soort tips kan je vaak samen met je patiënt uitzoeken. In het begin is het ook wel een beetje pionieren”.

Tips:

  • De resolutie van het beeldscherm is belangrijk om de kwaliteit van de beelden te beoordelen.
  • Met een schermafbeelding van een gesprek kun je achteraf het consult aan de huisarts voorleggen.
  • Zorg dat de patiënt goede verlichting heeft om zichzelf te filmen.

Wilt u ook beeldbellen in de praktijk?

Pharmeon ondersteunt zorgregio’s en praktijken met de implementatie en het in gebruik nemen van het beeldbellen. Wij bieden het volgende:

  • Ondersteuning regiomanagers bij opstarten
    Regiomanagers krijgen ondersteuning in het opstarten. Pharmeon kan productdemonstraties geven en meedenken met de facturatieflow.
  • Integratie beeldbellen in Uw Zorg online applicatie.
    De integratie wordt medio 2020 tot stand gebracht. De patiënt kan daarbij zoals gewoonlijk zelf in de agenda van de arts een afspraak maken. Bij het opgeven van zijn voorkeurstijdstip komt de keuze wat voor consult hij of zij wilt: telefonisch, fysiek of beeldbellen.
  • Ondersteuning implementeren button ‘inloopspreekuur’
    Praktijken en regio’s die hun website afnemen bij Pharmeon krijgen ondersteuning bij het implementeren van de button.
  • Toolkit ter ondersteuning van de patiënt
    Er zal een begeleidingsdocument worden opgesteld die praktijken voorafgaand aan de beeldbel-afspraak met de patiënt kunnen delen.
  • Implementatiehandreiking

Meer weten over beeldbellen? Bekijk de webinar of de bijbehorende presentatie of vraag direct een offerte aan.

Lees ook het artikel op Medischcontact.nl: Videotriage is nuttig, veilig en efficiënt

*Onder meer ROHA, Cohaesie, Haringvliet, Kiek, SGE Zoetermeer, ZEL