Ervaringen met online oefenprogramma Physitrack

“Oefeningen worden technisch beter uitgevoerd”

28 December 2016

Achtergrond
Met Physitrack wijst u eenvoudig instructievideo’s toe aan uw patiënten, monitort u de behandeling en stimuleert u therapietrouw. Na een succesvolle pilot breidt Pharmeon de samenwerking met dit online oefenprogramma verder uit. Geïnteresseerde praktijken kunnen zich  via Pharmeon abonneren op Physitrack en dit aanbieden via hun website. Hieronder leest u meer over de ervaringen van pilot deelnemer Centrum voor Fysiotherapie De Bremstraat.

Over Physitrack
Physitrack is een oefenoplossing, mede ontwikkeld door Apple. Met Physitrack is het mogelijk om volledig Nederlands gesproken oefenvideo’s en voorlichting digitaal (via web & apps) mee te geven, maar ook therapietrouw, pijnscores en klinimetrie te volgen. Sinds kort heeft Physitrack ook een videobelfunctie.

Het idee voor Physitrack ontstond in 2012 vanuit twee ondernemers die vonden dat de zorgverlening naar de patiënt vele malen duidelijker kon.
4 jaar later maken wereldwijd ruim 15.000 fysiotherapeuten gebruik van het platform en heeft Physitrack samenwerkingen met vele particuliere praktijken, fysiotherapienetwerken, ziekenhuizen, revalidatiecentra, onderzoeksinstellingen en zorgverzekeraars.


Klantervaring

fotoCentrum voor Fysiotherapie De Bremstraat werkt sinds mei 2016 met Physitrack. Na een vlotte introductie hebben de fysiotherapeuten de app in gebruik genomen. Ondertussen zijn er tientallen patiënten begeleid met online oefenprogramma’s binnen de praktijk. Tijd om enkele vragen te stellen aan de praktijkeigenaar Yvonne Bornstein en samen terug te kijken naar de kennismaking met Physitrack.

 1. Hoe gaf u huiswerkoefeningen aan uw patiënten voordat u met Physitrack werkte en hoe is dit veranderd?
  Voor de invoering van Physitrack werden oefeningen getekend, of plaatjes van de oefening werden uitgeprint en meegegeven. Wanneer de patiënt terugkwam bij de vervolgafspraak was het altijd maar afwachten of de oefeningen waren onthouden en technisch goed uitgevoerd werden. Met Physitrack is het eenvoudiger om een oefenprogramma mee te geven en patiënten voeren de oefeningen beter uit door de video instructie. Bovendien krijg ik al inzicht via Physitrack hoe de oefeningen uitgevoerd worden en of er klachten bij opspelen nog voor de vervolgafspraak waardoor enige bijsturing, indien noodzakelijk, mogelijk is.
 1. Wat zijn voor u de belangrijkste voordelen van het werken met Physitrack?
  Er staat een groot scala van oefeningen in de database van Physitrack waaruit eenvoudig een oefenprogramma samengesteld kan worden. Ook kan de patiënt direct feedback geven tijdens het uitvoeren van de oefeningen en hoeft hij/zij niet te wachten op de volgende behandeling. Omdat de feedback van de patiënt direct inzichtelijk is kunnen oefeningen eventueel aangepast worden. Helaas blijven niet alle patiënten trouw de oefeningen uitvoeren en feedback geven via de app omdat ze de oefeningen uit het hoofd kennen. Al zijn dit meestal de klanten waarbij het herstelproces positief verloopt.
 1. Hoe gebruiksvriendelijk is Physitrack voor u als zorgverlener en voor de patiënt?
  Physitrack voor mij als zorgverlener is heel gebruiksvriendelijk. Het is eenvoudig om oefenprogramma’s klaar te zetten voor de patiënt. Bestaande oefenprogramma’s kunnen eenvoudig aangepast worden en de feedback van patiënten wordt op een juiste manier teruggekoppeld.Voor de patiënt is het in eerste instantie soms even wennen en is soms enige hulp nodig bij het activeren van de app. Het is voor de patiënt erg prettig om feedback te kunnen geven over de voortgang van het herstel ook buiten de vervolgafspraken om, dit geeft ze het gevoel dat ze meer persoonlijk begeleidt worden. Bovendien merk ik dat oefeningen technisch beter uitgevoerd worden.
 1. Hoe zou u op een bondige manier uw ervaring met Physitrack willen beschrijven?
  Met Physitrack is het eenvoudig om oefenprogramma’s samen te stellen en patiënten op afstand te begeleiden. Daarnaast is het prettig samenwerken met de vertegenwoordigers.

De voordelen op een rij:
Gebruiksvriendelijke manier om oefenprogramma’s te maken
Grote database met oefeningen (meer dan 3000 HD-video’s)
Patiënten voeren de oefeningen op de juiste manier uit
Feedback van de patiënt direct inzichtelijk zodat hierop ingespeeld kan worden
Professionele ondersteuning bij vragen
Korting op de maandprijs indien klant van Pharmeon