Ervaringen met online zorg voor minder digitaal vaardigen

“Samenwerken is belangrijk”

De digitale zorg heeft het afgelopen jaar een enorme vlucht genomen. Maar hoe blijft de zorg bereikbaar voor mensen die niet zo digitaal vaardig zijn? Tijdens de Uw Zorg online Challenge deelden Kim Keijsers van Digisterker en Antoinet Smallegange van zorggroep ZEL hun ervaringen met digitale zorg bij minder digitaal vaardigen brengen.

Keijsers vertelt: “Er is een grote groep mensen die moeite hebben om de digitale ontwikkelingen bij te benen. Juist deze groep heeft vaak veel zorg nodig. Door alle digitale ontwikkelingen wordt de afstand tot zorg groter. Daarom hebben wij het programma DigiVitaler ontwikkeld. Dit wordt via bibliotheken aangeboden. Met dit trainingsaanbod helpen we deze groep mensen onder begeleiding wegwijs te maken in het gebruik van het digitale zorg.

Het lesprogramma bestaat uit verschillende korte lessen over digitale zorg. Er is zowel fysiek als online lesmateriaal en verschillende demo-omgevingen, waarin de cursist veilig kan leren over diverse toepassingen bijvoorbeeld beeldbellen, thuisarts.nl en het leren werken met een patiëntenportaal. Leuk om te melden, is dat wij met hulp van Pharmeon de demo-omgeving Uw Zorg online hebben nagebouwd.”

De samenwerking tussen zorgverleners, welzijnspartners en bibliotheken is daarbij van belang zodat mensen makkelijk bij het trainingsaanbod kunnen komen.

Samenwerking zorgverleners en de bibliotheek

Smallegange heeft al ervaring met het stimuleren van de samenwerking tussen zorgpraktijken en bibliotheken. In haar presentatie gaf zij tips om die samenwerking op te starten en tot een succes te maken.

Tips

  • Zorg ervoor dat zorgverleners en bibliotheken elkaar kennen en weten te vinden en dat je op de hoogte bent van het brede educatieaanbod in de bibliotheken. Voor bibliotheken geldt dat zij kunnen overwegen om het educatieaanbod af te stemmen op de behoeften van de patiënten op het gebied van digitale zorg.
  • Maak het doorverwijzen naar een lokaal educatieaanbod makkelijk of enthousiasmeer mensen hiervoor. De huisarts kan bijvoorbeeld een recept ‘digitale vaardigheden’ uitschrijven voor een patiënt. Of een praktijk kan werken met verwijskaarten. Het is belangrijk dat het laagdrempelig is en dat iedereen binnen een praktijk een patiënt kan doorverwijzen naar het lokale educatie aanbod.
  • Zorg voor informatievideo’s of informatiemateriaal in de wachtkamer. Dan wordt het makkelijker om het gesprek over digitale vaardigheden aan te gaan.
  • Laat het educatieaanbod aansluiten op de vaardigheden die nodig zijn binnen de zorgpraktijk. Dan leren mensen beter een gesprek met zorgverlener te voeren of de bijsluiter van medicijnen te begrijpen.

Digivitaler is ingekocht door koninklijke bibliotheken en wordt vanaf april uitgerold binnen het landelijk netwerk van Bibliotheken.
Bent u benieuwd naar het trainingsaanbod in uw omgeving? Neem dan contact op met de bibliotheek in uw woonplaats of met kim.keijsers@digisterker.nl.

Handige links