Verslag Seminar eHealth & COPD Ziektelastmeter

Op 3 april 2018 vond het eHealth en COPD Ziektelastmeter seminar plaats in Rijswijk. In dit seminar deelden onderzoekers, huisartsen, praktijkondersteuners en online zorg experts inzichten over eHealth en de introductie van de COPD ziektelastmeter in het bijzonder. De eerste ervaringen hiermee zijn veelbelovend: het biedt zorgverleners een goede structuur voor het consult en patiënten ervaren een betere kwaliteit van zorg. Reden voor de NHG om de ziektelastmeter ook op te gaan nemen in haar COPD-richtlijn. Door de ziektelastmeter online beschikbaar te maken, kunnen praktijken hun COPD-spreekuur beter voorbereiden en patiënten actiever betrekken bij hun behandeling. Verder kwamen praktische tips voor integratie in techniek en praktijk naar voren. Met de opgedane inzichten en handvatten kunnen zowel leveranciers als gebruikers aan de slag met verdere implementatie.  Bekijk hier de presentatie van de sprekers en een foto impressie.

Presentaties

U kunt hier de presentaties terugvinden van alle sprekers.

  • eHealth in de praktijk: Lessons learned o.a. welke app’s werken en welke niet? (Presentatie volgt nog)
    Prof. Niels H. Chavannes, Prof. of Primary Care   Medicine, Rijksuniversiteit Leiden

COPD ziektelastmeter

De COPD ziektelastmeter is een instrument om ziektelast te visualiseren en helpt patiënten hun behandeldoelen beter te realiseren. De Universiteit van Maastricht ontwikkelde deze meter initieel voor COPD en onderzoekt nu ook toepassing ervan bij andere aandoeningen. Door de meter met het HIS te koppelen via een portaal beschikken patiënten altijd over hun actuele gegevens met de mogelijkheid om veilig hierover te communiceren met hun behandelaar. DXC Technology, Expert Doc en Pharmeon realiseerden als eerste een dergelijke koppeling tussen MicroHIS X en het Uw Zorg online portaal met beslis ondersteunende software van NHG Doc.  Deze technologie is per 1 april ook beschikbaar voor andere HIS-gebruikers.

Meer informatie over ziektelastmeter en alle beschikbare koppelingen: http://www.longalliantie.nl/ziektelastmeter-copd/

Initiatiefnemers

Het seminar is een initiatief en mede mogelijk gemaakt door DXC Technology, NHG Doc en Pharmeon om gebruikers te ondersteunen bij de implementatie van de COPD ziektelastmeter in de praktijk. De initiatiefnemers  danken alle sprekers en deelnemers voor hun bijdrage die het seminar tot een succes maakte.

Meer informatie

Voor meer informatie over de toepassingen van de toepassing van de COPD ziektelastmeter of andere ehealth toepassingen voor uw praktijk of zorggroep neem contact met de volgende contactpersonen: