Via lokale bibliotheek patiënten helpen met Uw Zorg online

Wilt u uw minder digitaal vaardige patiënten ondersteunen bij het gebruik van Uw Zorg online? Veel bibliotheken bieden de cursus ‘DigiVitaler – digitale zorg dichterbij’ aan. Patiënten leren hier onder andere praktisch werken met de Uw Zorg online omgeving en krijgen handvatten om er zelfstandig mee aan de slag te gaan. DigiVitaler is een lesprogramma ontwikkeld door Digisterker en voor bibliotheken landelijk beschikbaar. HuisartsOrganisatie Oost-Gelderland (HOOG) introduceerde in samenwerking met CODA Bibliotheek de cursus in regio Apeldoorn. Lees hun succesverhaal en check de mogelijkheden voor uw eigen regio en praktijk.

Samenwerking

Als wijkmanager Huisartsenzorg en projectleider Patiëntenportaal ondersteunt Hanneke Braber (HOOG) huisartspraktijken in de regio Apeldoorn en Zutphen met de start van de Uw Zorg online patiëntenomgeving. Doktersassistenten geven bij haar aan dat het minder digitaal vaardige patiënten niet altijd lukt om hiermee te werken. Samen met Kirsten Schut, Vakspecialist en Programmamanager Wijken bij CODA Bibliotheek Apeldoorn lanceerden ze de pilot ‘DigiVitaler – digitale zorg dichterbij’ in CODA Bibliotheek Apeldoorn. Cursisten leren wat Uw Zorg online inhoud en gaan naar huis met een geactiveerd account waarmee ze kunnen inloggen op hun eigen omgeving. Braber zorgt voor de communicatie met de huisartsen en Schut voor het aanbod.

In ‘no time’ 40 aanmeldingen

Om de cursus onder de aandacht te brengen, roept Braber alle huisartsen in regio Apeldoorn op om de flyer over de pilot te verspreiden onder hun patiënten. Dit doen zij via de mail en in de praktijk. Ouderen krijgen er bijvoorbeeld één mee wanneer zij hun jaarlijkse griepprik komen halen. Ook stuurt ze een persbericht over de cursus naar kranten in de regio en naar de lokale omroep. In ‘no time’ krijgen ze 40 aanmeldingen binnen. Door de grote opkomst plannen ze in de maanden erna nieuwe cursussen.

Blij met het resultaat

Braber en Schut zijn blij met het resultaat en zetten de samenwerking met enige aanpassingen voort.  Van de cursus maken ze een workshop, die één keer per kwartaal wordt gegeven. Niet alleen in de bibliotheek, maar ook op locaties in de wijk die makkelijk bereikbaar zijn voor de cursisten. HOOG blijft de interne communicatie richting huisartsenpraktijken verzorgen.

Advies van Hanneke Braber
“Zoek contact met de bibliotheek over hun aanbod wat betreft gezondheidsvaardigheden en verwijs je patiënten door. Ze leren digitaal vaardig te worden, niet alleen met het patiëntenomgeving, maar ook met bijvoorbeeld het zoeken naar betrouwbare medische informatie op het internet of het gebruiken van een gezondheidsapp. En ze leren het op een gezellige manier: samen met anderen en samen met een docent, aan wie ze alles kunnen vragen.”

Meer weten?

Wilt u ook uw patiënten ondersteunen via de lokale bibliotheek? Neem contact op met uw regio of zorggroep of informeer zelf even bij uw bibliotheek.

DigiVitaler

Wilt u meer weten over het lesprogramma DigiVitaler? Neem dan contact op met Chantal Venema, medewerker Dienstverlening en Relatiebeheer bij Digisterker. Haar contactgegevens zijn:

E-mailadres: chantal.venema@digisterker.nl

Bekijk een voorbeeld van het lesmateriaal