Vormgeving-tips voor een toegankelijke website
In de zorg is het belangrijk dat informatie op het web toegankelijk is. Vooral voor mensen met een beperking. Mitchel van de Poll, toegankelijkheidsexpert bij Pharmeon, houdt zich dagelijks bezig met de toegankelijkheid van de producten van Uw Zorg online. In dit eerste deel van de blogserie over toegankelijkheid geeft hij tips met betrekking tot de vormgeving van de praktijkwebsite die wij leveren.
“Mensen ervaren een website met een rustige lay-out als prettig. Ze lopen vast als ze gevoelig zijn voor een drukke vormgeving. Ook als er geen duidelijke structuur is, hebben ze moeite om de juiste antwoorden te vinden. Ze sluiten dan snel de pagina af en komen waarschijnlijk niet meer terug.”
Mitchel van de Poll
Tekstuele afbeeldingen
Mensen zijn over het algemeen visueel ingesteld. Afbeeldingen ondersteunen uw verhaal en zorgen doorgaans voor een goede lay-out. Voor slechtzienden is tekst op een afbeelding vaak moeilijk te lezen. Wilt u hier wel gebruik van maken, bijvoorbeeld van een infographic? Zorg dan voor een link naar een andere pagina waar u de afbeelding tekstueel uitlegt.
Bewegende afbeeldingen
Een GIF-afbeelding oftewel bewegende afbeeldingen zijn vooral op social media populair. Op uw website kunt u hiermee mooi zaken uitlichten of ergens aandacht op vestigen. Gebruik dit niet te veel en te vaak. Sommige bezoekers worden er onrustig van en sluiten de website af. Daarnaast kan het afleiden van de tekst waardoor uw boodschap verloren gaat.
Ondertiteling bij filmpjes
Plaatst u graag video’s op uw website? Het is een leuke en vaak een makkelijke manier om instructies over te brengen. Mensen bekijken video’s vaak zonder geluid. Plaats daarom altijd ondertiteling bij uw filmpjes. Voor slechthorenden is dit zeker handig!
Tabellen
Communiceer met tabellen alleen data. Hoe verleidelijk het ook is om met tabellen een overzichtelijk lay-out te creëren op uw website, raden we aan om dit niet te doen. Voor mensen die een schermlezer gebruiken, wordt het onbegrijpelijk als de lay-out wordt opgelezen. Ze raken hierdoor de weg kwijt op uw website.
Koppen
Uw tekst indelen met koppen en tussenkoppen zorgt ervoor dat uw website rustig oogt. Bezoekers kunnen de informatie scannen en vinden sneller waar ze naar op zoek zijn. Selecteer bij het opmaken van de tekst of de kop H1, H2 of een andere grootte of functie heeft. Hiermee zorgt u er ook voor dat schermlezers voor slechtzienden makkelijker door de tekst heen gaan.
Hoofdletters
Wilt u ergens nadruk op leggen in uw tekst? Dan raden we aan om niet alleen hoofdletters te gebruiken. Het is ‘schreeuwerig’ en gaat ten koste van de rustige lay-out. Maak de tekst dikgedrukt, cursief of onderstreep het. Let op: gebruik dit niet te vaak, door elkaar of allemaal tegelijk. Want als u alles aandacht geeft, krijgt niets aandacht meer.
Contrast
Wanneer u de kleuren van uw website personaliseert, doet u dat waarschijnlijk aan de hand van uw huisstijl. Kies niet te lichte kleuren. Voor slechtzienden en mensen met kleurenblindheid wordt het moeilijk om de letters en afbeeldingen goed te zien. Onze praktijkwebsites hebben standaard een contrastswitcher waarmee het contrast verhoogd kan worden. Toch is het goed om sowieso rekening te houden met het contrast. Uw website is namelijk ook al lastig leesbaar als bijvoorbeeld de zon op uw scherm valt.
Nieuw thema selecteren
Tijdens het ontwerpen van nieuwe designs houden wij altijd rekening met de laatste eisen op het gebied van toegankelijkheid. Het is bijvoorbeeld makkelijker om de lay-out strak en in uw huisstijl te houden, doordat we al zaken voorprogrammeren. Zo blijft het lettertype, kleur en grootte in de stijl van het design. Ook kunt u bij het plaatsen van afbeeldingen vooraf omschrijvingen plaatsen. Dit draagt ook bij aan de vindbaarheid van uw website via zoekmachines.
Maakt u al gebruik van het laatste design? Selecteer deze in uw beheeromgeving en zo houdt u samen met bovenstaande tips uw website toegankelijk.